Το Holiday Center διοργάνωσε ένα συναρπαστικό ταξίδι περιπέτειας στη Γη του Πυρός, σε μια αποστολή πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, της οποίας ηγήθηκε ο Νίκος Τόδουλος.

Αφετηρία μας ήταν η Ουσουάια, η νοτιότερη πόλη στον κόσμο, που είναι η πύλη προς την Ανταρκτική. Το Αργεντίνικο απομακρυσμένο λιμάνι βρίσκεται στο αρχιπέλαγος της Γης του Πυρός (Tierra del Fuego), στη νοτιότερη άκρη της αμερικανικής ηπειρωτικής χώρας, μετά από τα στενά του Μαγγελάνου. Το αρχιπέλαγος αποτελείται από το κύριο νησί (Isla Grande de Tierra del Fuego), χωρισμένο μεταξύ της Χιλής και της Αργεντινής, με έκταση 48.000 τχλμ, και μια ομάδα μικρότερων νησιών, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηρίου Horn. Σε μικρή απόσταση από την Ουσουάια βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Tierra del Fuego.

Η διάσχιση της Γης του Πυρός ήταν μια αποστολή προκλητική, κατά την οποία ήρθαμε σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον του νησιού Isla Grande. Ξεκινώντας από τα λιβάδια της στέπας, συνεχίσαμε με διαρκείς εναλλαγές στο τοπίο, διασχίζοντας το νοτιότερο μέρος της οροσειράς των Άνδεων (Fuegian Andes), και τα μεγάλα υποανταρκτικά δάση, μέχρι την ακτή του καναλιού Beagle.

Για επτά ημέρες περπατήσαμε στην άκρη του κόσμου, σε αρχέγονους δρόμους, διασχίζοντας τη λίμνη Fagnano, και μονοπάτια που σπάνια βλέπουν ταξιδιώτες, σε αναζήτηση του ξακουστού καναλιού Beagle και την πόλη στο τέλους του κόσμου Ουσουάια.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είχαμε στενή επαφή με τη φύση που κρατά ζωντανές τις μνήμες ξεχασμένων ανθρώπων και αυτοχθόνων πληθυσμών που έχουν ήδη εξαφανιστεί. Μοιραστήκαμε μαζί με τις αλεπούδες, τα guanacos και τους κόνδορες εικόνες που θα παραμείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας, με ορόσημο τα άγρια και αφιλόξενα τοπία του νοτιότερου γεωγραφικού πλάτους της Αμερικανικής ηπείρου.

Το πλήρες πρόγραμμα του ταξιδιού περιπέτειας στη Γη του Πυρός θα το δείτε εδώ.

image_pdfimage_print