Γενικές Πληροφορίες
Έχει έκταση 505.000 τ.χλμ. και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Συνορεύει με την Γαλλία και την Πορτογαλία και βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Περιλαμβάνει επίσης τα αρχιπελάγη των Βαλεαρίδων νήσων και των Καναρίων νήσων καθώς και δύο πόλεις στα απέναντι παράλια της Αφρικής: την Θέουτα (Ceuta) και την Μελίλια (Melilla). Με υψηλότερα βουνά τα Πυρηναία, την Σιέρα Νεβάδα, το Τέϊδε στην Τενερίφη… Με απέραντα οροπέδια όπως της Καστίλης, της Μάντσας…
Με εύφορες πεδιάδες που διασχίζουν τα μεγάλα ποτάμια της χώρας: ο Έβρο, ο Ταγός, ο Γουαδιάνα, ο Γουαδαλκιβίρ… Συναρμολογείται το μορφολογικό παζλ της Ισπανίας γεμάτο αντιθέσεις και διαφορές.

Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 40 περ. εκατομμύρια κατοίκους. Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η Ισπανική ταυτόχρονα όμως χρησιμοποιούνται επίσημα και η Καταλανική, η Βασκική και η γλώσσα της Γαλικίας στις ανάλογες αυτόνομες επαρχίες. Το σύνταγμα της Ισπανίας αναφέρει ότι είναι λαϊκό κράτος, όμως οι περισσότεροι Ισπανοί ασπάζονται την καθολική Χριστιανική θρησκεία.

Το πολίτευμα είναι Συνταγματική Βουλευτική Μοναρχία. Το Ισπανικό σύνταγμα του 1978 θέλησε να αναγνωρίσει την δυνατή προσωπικότητα των διαφόρων περιοχών της Ισπανίας. Αυτές είναι τοπικές αυτοδιοικήσεις με πολύ σημαντικές και σπουδαίες αρμοδιότητες. Έτσι σήμερα η Ισπανία χωρίζεται σε δεκαεπτά αυτόνομες επαρχίες και κάθε μια από αυτές έχει το δικό της τοπικό Κοινοβούλιο και τον δικό της κυβερνήτη που εκλέγονται από τον λαό.

Στην Μαδρίτη (πρωτεύουσα της χώρας) εδρεύουν η Συνέλευση των Βουλευτών, που αποτελείται από 350 εκπροσώπους που εκλέγονται με καθολική αναλογική ψηφοφορία σε όλη την Ισπανία. Και η Γερουσία η Ανω Βουλή που αποτελείται από 225 γερουσιαστές που εκλέγονται με το πλειοψηφικό σύστημα σε κάθε μία από τις επαρχίες. Τα δύο αυτά σώματα ασκούν την νομοθετική εξουσία σε εθνικό επίπεδο.