Project Description

Κεντρική Ιταλία Τοσκάνη & Λίμνη Ματζόρε

11/09, 25/9

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την πρωτεύουσα της Ιταλίας. Αφήνοντας πίσω μας την Ρώμη θα διασχίσουμε την εύφορη κοιλάδα του Λάτιο, πριν μπούμε στην περιφέρεια της Ούμπρια όπου στο έδαφός της βρίσκεται μια από τις ωραιότερες μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας, η Ασίζη. Είναι η γενέτειρα του Αγίου Φραγκίσκου, του φτωχούλη του Θεού, ο οποίος ίδρυσε εδώ το θρησκευτικό τάγμα των Φραγκισκανών το 1208. Εδώ και αιώνες επισκέπτονται την περιοχή εκατομμύρια προσκυνητές για να προσκυνήσουν στη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου (όπου είναι θαμμένος) και την Βασιλική της αγαπημένης των καθολικών Αγίας Κλάρας, όπου βρίσκεται ο τάφος της. Η βόλτα μας στην παλιά πόλη με τα μεσαιωνικά κτίσματα και τους αδιέξοδους δρόμους θα μας αποκαλύψει μια ατμόσφαιρα βγαλμένη από ιστορικό μυθιστόρημα ενώ η επίσκεψή μας στον καθεδρικό του Αγίου Ρουφίνο θα μας βοηθήσει να εισχωρήσουμε στα άδυτα του καθολικισμού. Συνεχίζουμε για την όμορφη Περούτζια, ιστορική πόλη της Ιταλίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Βρίσκεται σε γραφικό λόφο στην κοιλάδα του άνω Τίβερη με πληθυσμό περίπου 170.000 κατοίκους. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Περουσία και αποτελούσε μία από τις δώδεκα ομόσπονδες πόλεις της Τυρρηνίας. Το μεσαιωνικό της στυλ, η άρτια αρχιτεκτονική της, η κουλτούρα της αλλά και η απλότητα των κατοίκων θα μαγέψουν σίγουρα τον κάθε επισκέπτη που θέλει να βιώσει μία ξεχωριστή εμπειρία. Στην περιήγησή μας στο ιστορικό κέντρο θα φτάσουμε στη γεμάτη ζωή, επικλινή Ρiazza 4 Novebre, όπου βρίσκεται το Palazzo dei Priori του 13ου αιώνα. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Λαυρεντίου που δίνει μία ακόμα πιο μαγική οπτική γωνία και ατμόσφαιρα στην εικόνα που επικρατεί. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει η Fontana Maggiore, το μνημειώδες σιντριβάνι που σχεδιάστηκε από τον Bevignate da Cingoli και χτίστηκε μεταξύ 1275 και 1277, για να γιορταστεί η άφιξη του νερού στην ακρόπολη της πόλης, χάρη στο νέο υδραγωγείο. Το σιντριβάνι έχει διακοσμήσει με 50 ανάγλυφα και 24 αγάλματα ο Νικολά Πιζάνο με τον γιο του Τζοβάνι, ενώ πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο έργο του σπουδαίου γλύπτη. Από εδώ ξεκινάει και η Corso Vannucci, ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης, γύρω από τον οποίο μπορεί κανείς να βρει ό,τι αγαπά η καρδιά του. Η Περούτζια αποτελεί μια όμορφη φοιτητούπολη. Εδώ βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου, το Università degli studi di Perugia, αλλά και το περίφημο Università degli Stranieri di Perugia, όπου φοιτούν φοιτητές από 86 διαφορετικές χώρες. Τα στενά σοκάκια, οι όμορφοι δρόμοι, η φωτισμένη πόλη τη νύχτα, οι μυρωδιές των εστιατορίων θα αφήσουν σίγουρα μία όμορφη χορδή σκέψης και ανάμνησης στη καρδιά, στην ψυχή αλλά και στο νου.

Αναχώρηση για την Φλωρεντία με όμορφες ενδιάμεσες στάσεις. Μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή παίρνουμε τον δρόμο για την πιο γοητευτική και πιο τουριστική περιφέρεια της Ιταλίας, την Τοσκάνη των αμπελώνων, των πύργων, των πολύχρωμων γιορτών και φυσικά της Αναγέννησης. Πρώτη μας στάση στην Σιένα. Εδώ θα απολαύσουμε τον καφέ μας στην επικλινή Πιάτσα ντελ Κάμπο, εκεί όπου διεξάγεται κάθε χρόνο η γιορτή του Πάλιο. Μετά τον καφέ ή το παγωτό θα περπατήσουμε στο ιστορικό κέντρο για να απολαύσουμε τα γοτθικά πυργόσπιτα και θα επισκεφθούμε εσωτερικά τον περίφημο καθεδρικό ναό. Δεν είναι τυχαίο που το ιστορικό κέντρο της Σιένα ανήκει στην λίστα των μνημείων της UNESCO και σας βεβαιώνουμε πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την απολαύσετε από μία ωραία νωχελική βόλτα. Επόμενη στάση το γραφικό Μοντεριτζιόνι που θα μας “γυρίσει” χρόνια πίσω, στην παραδοσιακή Τοσκάνη των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Τέλος μας περιμένει το Σαν Τσιμινιάνο, υπέροχη μεσαιωνική πόλη που ανακηρύχθηκε και αυτή Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το Σαν Τσιμινιάνο είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας, στην περιφέρεια της Τοσκάνης. Η πόλη είναι διάσημη για την μεσαιωνική οχυρωματική της αρχιτεκτονική με τείχη, πύλες και πύργους που διακρίνονται από μεγάλη απόσταση. Οι πύργοι ανήκουν σε κατοικίες και μάλιστα το ύψος του πύργου ήταν χαρακτηριστικό της οικονομικής κατάστασης του ιδιοκτήτη. Από τους 100 πύργους διασώζονται σήμερα 14 που είναι αρκετοί για να δώσουν το δικό τους χρώμα στην μικρή αυτή ιταλική πόλη. Ο ψηλότερος πύργος έχει ύψος 54 μέτρα και προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη αλλά και την γύρω περιοχή. Είναι δε παγκοσμίως γνωστή και για το εξαιρετικό λευκό κρασί της, “Vernaccia di San Gimignano”, που παράγεται στην περιοχή. Στη συνέχεια θα πάρουμε τον δρόμο για τον τελικό μας προορισμό, τον γίγαντα του ιταλικού τουρισμού, την Αναγεννησιακή Φλωρεντία όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

Η Φλωρεντία, το λίκνο της Ιταλικής Αναγέννησης, ιδρύθηκε πιθανώς το 200 π.Χ. λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Φιέζολε με την οποία για αιώνες βρισκόταν σε διαρκή ανταγωνισμό. Στη διάρκεια της ιστορίας της γνώρισε πολλές καταστροφές ενώ τον 3ο αιώνα μ.Χ. επί εποχής του Διοκλητιανού, γίνεται πρωτεύουσα της επαρχίας της Τουσκίας. Η πόλη στους αιώνες που ακολούθησαν γνώρισε την απειλή των Οστρογότθων, κατακτήθηκε από τον Καρλομάγνο, ενώ το 1054 περιήλθε στην Ματθίλδη, κόμισσα της Τοσκάνης, η οποία λαμβάνοντας σαν κληρονομιά το Δουκάτο της Τοσκάνης, που είχε πρωτεύουσα τη Λούκα, δώρισε την Φλωρεντία στον Πάπα Γρηγόριο Ζ’. Έτσι υπό παπική επιρροή η Φλωρεντία αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και γνώρισε μεγάλη ευημερία. Είναι μια πόλη με αναρίθμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Διαθέτει εξαίρετη καλλιτεχνική κληρονομιά. Στην πόλη έζησαν και δημιούργησαν ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της τέχνης καλλιτέχνες όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Βερρόκκιο, ο Ντονατέλο, ο Δάντης, αλλά και επιστήμονες όπως ο Γαλιλαίος και ο Μακιαβέλι και εξερευνητές όπως ο Αμέρικο Βεσπούτσι. Στην ολοήμερη ξενάγησή μας θα επισκεφθούμε την παγκοσμίως διάσημη Πινακοθήκη Ουφίτσι για να απολαύσουμε τα αξεπέραστα έργα τέχνης που την κοσμούν, θα θαυμάσουμε το μεγαλόπρεπο Ντουόμο με το παρακείμενο Βαπτιστήριο, θα ατενίσουμε την μοναδική θέα του ποταμού Άρνο με τη διάσημη γέφυρα Πόντε Βέκιο στο βάθος, θα επισκεφθούμε το σημείο ταφής του Δάντη στην εκκλησία της Σάντα Κρότσε και φυσικά δεν θα παραλείψουμε να γνωρίσουμε την σύγχρονη πλευρά της πόλης μέσα από την σικάτη αγορά και τα πολυτελή της καφέ και εστιατόρια.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στην Τοσκάνη θα ανακαλύψουμε μια πόλη-διαμάντι που σπάνια περιλαμβάνεται στα ελληνικά ταξιδιωτικά προγράμματα, την Λούκα, με την αυθεντική μεσαιωνική αρχιτεκτονική. Πιο πριν όμως κρίνεται επιβεβλημένη μια σύντομη επίσκεψη στην Πίζα με το διάσημο κεκλιμένο πύργο της. Από το 1987 το συγκρότημα των οικοδομημάτων που βρίσκονται πάνω στην πλατεία του καθεδρικού αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται πάνω στα ερείπια του παλιού βαπτιστηρίου της εκκλησίας της Σάντα Ρεπαράτα, που κάποτε υπήρχε στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο επιβλητικός ναός. Μετά την ξενάγησή μας συνεχίζουμε για τη κοντινή Λούκα. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Ετρούσκους, αν και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι εκεί προϋπήρχε οικισμός των Λιγουρίων. Αρχικά λεηλατήθηκε από τον Οδόακρο κατά την εκστρατεία του προκειμένου να γίνει βασιλέας της Ιταλίας. Το 493 κατακτήθηκε από τους Οστρογότθους, ενώ το 593 και επί τρεις μήνες πολιορκείται από τον Βυζαντινό στρατηγό Ναρσή, ο οποίος και την κατέλαβε. Μεταξύ του 568 και του 594 την πόλη κατέχουν οι Λογγοβάρδοι και αμέσως μετά η πόλη περνά στην κυριαρχία των Φράγκων. Σήμερα η κουκλίστικη Λούκα κρίνεται ως η πιο ατμοσφαιρική πόλη της Τοσκάνης. Με τα καλοδιατηρημένα τείχη με τις έξι εισόδους – εξόδους, τις εντυπωσιακές πλατείες και τα γραφικά μεσαιωνικά στενά, ξαφνιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη και τον μεταφέρει σε περασμένες ένδοξες εποχές. Επιστροφή στην Φλωρεντία το απόγευμα.

Πρώτη γνωριμία με τα μοναδικά μνημεία της Ραβένα, πρωτεύουσας διαδοχικώς του Δυτικού Ρωμαϊκού κράτους, του βασιλείου των Οστρογότθων και του βυζαντινού εξαρχάτου της Ιταλίας μετά την ανακατάκτηση του Ιουστινιανού. Ξενάγηση στα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της εποχής του Ιουστινιανού στην Ιταλία, τον Άγιο Βιτάλιο και στον Άγιο Απολλινάριο τον Νέο (όπου κυριαρχούν οι περίφημες ψηφιδωτές συνθέσεις των μαρτύρων). Πανοραμικά συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην πόλη με τα υπόλοιπα διάσημα μνημεία της, βέλτιστα δείγματα της αυτοκρατορικής τέχνης (αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, γλυπτικής) του 5ου και 6ου αι. όπως το μαυσωλείο του Θεοδωρίχου, τεχνικό θαύμα της εποχής, το βαπτιστήριο των Αρειανών και το συγκρότημα της Αρχιεπισκοπής (βαπτιστήριο των Ορθοδόξων, με τον πλουσιότατο εσωτερικό διάκοσμο από πολύτιμα είδη μαρμάρου και ψηφιδωτό, Ουρσιανή βασιλική, Αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσιο Αγίου Ανδρέα και Αρχιεπισκοπικό Μουσείο, όπου μεταξύ άλλων φυλάσσεται ο περίφημος ελεφαντοστέινος θρόνος του Μαξιμιανού – 6ος αι.). Άφιξη και διανυκτέρευση στην Μπολόνια, την ιταλική πόλη με το μεγαλύτερο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της Ευρώπης μετά από εκείνο της Βενετίας.

Πρωινή γνωριμία με τη Μπολόνια που είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιοχής Εμίλια Ρομάνια και αρχαιότατη πανεπιστημιούπολη αφού επίσημα από το 1088 το πανεπιστήμιό της είναι το παλαιότερο της Ευρώπης και φιλοξενεί πολυάριθμους φοιτητές που της προσδίδουν πλούτο και ζωντανεύουν την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της. Η Μπολόνια είναι ακόμη γνωστή για τους πύργους της και τις στοές της (portici), που φτάνουν τα 38 χιλιόμετρα στο ιστορικό κέντρο και την κάνουν μοναδική πόλη στον κόσμο με το κέντρο να αποτελείται εξ ολοκλήρου από στοές, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η μακρύτερη στον κόσμο στοά του San Luca, μήκους 3,7 χιλιομέτρων και με 666 καμάρες. Η πόλη έχει πολλά παλάτια που χρονολογούνται κυρίως από την εποχή που αυτή συμπεριλαμβανόταν στα Παπικά Κράτη τον 16ο με 18ο αιώνα και ανήκαν στις οικογένειες των γερουσιαστών που κυβερνούσαν την Μπολόνια εκείνο τον καιρό. Πολλούς αιώνες πριν η Μπολόνια ήταν μια από τις 5-6 μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και ήταν γεμάτη από πανύψηλους πύργους, περίπου 180. Οι πύργοι αυτοί χτίζονταν από τις μεγάλες φεουδαρχικές οικογένειες και ήταν σύμβολα της δύναμής τους. Όσο πιο δυνατή ήταν η οικογένεια τόσο πιο ψηλό πύργο είχανε. Σήμερα στο κέντρο της πόλης δεσπόζουν δύο από αυτούς τους πύργους: Ο μεγαλύτερος είναι ο πύργος των Asinelli (97,20 μέτρα ύψος) και ο μικρότερος των Garisenda (48 μέτρα). Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το μουσείο της Φεράρι στο Μαρανέλο. Το μουσείο Έντζο Φεράρι προσφέρει μια μοναδική και συναρπαστική μουσειακή εμπειρία που φέρνει τους επισκέπτες πίσω στις ρίζες της πιο διάσημης μάρκας αυτοκινήτων στον κόσμο. Με την εντυπωσιακή κίτρινη οροφή εμπνευσμένη από το καπό αυτοκινήτου που ξεχωρίζει από τον ορίζοντα της Μοδένα, το μουσείο όχι μόνο λέει την ιστορία του ιδρυτή του Ferrari αλλά παρουσιάζει και μερικά από τα ομορφότερα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ. Τελικός μας προορισμός το κοσμοπολίτικο Μιλάνο.

Το Μιλάνο είναι παγκοσμίως γνωστό ως η πόλη της οικονομίας, της μόδας, του χρηματιστηρίου και της περισσότερο αναπτυγμένης περιφέρειας της χώρας, την Λομβαρδία. Περί το 400 π.Χ., οι Κέλτες Ινσούμπροι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Μιλάνου. Το 222 π.Χ., οι Ρωμαίοι κατέλαβαν τον οικισμό, τον οποίο ονόμασαν Μεδιόλανο (Mediolanum). Μετά από αρκετούς αιώνες ρωμαϊκής κυριαρχίας, το Μιλάνο ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της δυτικής αυτοκρατορίας από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό το 228 π.Χ. Πασίγνωστα τα αξιοθέατα της πόλης. Η Πλατεία Duomo (Piazza del Duomo) πάνω στην οποία βρίσκεται το λαμπρότερο μνημείο, ο περίφημος καθεδρικός ναός, γοτθικού ρυθμού, που άρχισε να χτίζεται το 1386 και τελείωσε τον 19ο αιώνα. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος γοτθικός ναός του κόσμου (ο μεγαλύτερος βρίσκεται στη Σεβίλλη). Η Galleria Vittorio Emanuele II. Πρόκειται για ένα ιστορικό τριώροφο κτίριο, σύμπλεγμα εμπορικών στοών σε σχήμα σταυρού που φέρεται να κατασκευάστηκε την περίοδο 1865-1877. Η είσοδος της στοάς από την πλατεία θυμίζει αψίδα θριάμβου και καλύπτει σε ύψος το συνολικό ύψος του κτιρίου, με σειρές κιονοστοιχιών ιωνικού ρυθμού. Λέγεται ότι ο αρχιτέκτονας της Γκαλέριας Βιτόριο Εμμανουέλε λίγο πριν την αποπεράτωση έχασε τη ζωή του πέφτοντας από κάποια σκαλωσιά. Η Σκάλα του Μιλάνου που για χρόνια υπήρξε το σημείο αναφοράς της πολιτιστικής και κοινωνικής ελίτ της πόλης και τέλος ο ιερός ναός Santa Maria delle Grazie, διάσημος για την τοιχογραφία Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ωστόσο και οι βιτρίνες στο Μιλάνο είναι αξιοθέατο. Ακόμα περισσότερο όμως τα ατελιέ των σχεδιαστών, στο Quadrilatero d’ Oro, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανάμεσα στη Via Monte Napoleone, στη Via della Spiga και στη Via Sant’ Andrea. Όλα αυτά θα αποτελέσουν μέρος της ξενάγησής μας στην απόλυτη μητρόπολη της Βόρειας Ιταλίας.

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για μια εκδρομή στη λίμνη Ματζόρε. Η dolce vita αλά .. Ιταλικά γίνεται πραγματικότητα στη λίμνη Ματζόρε, έναν ιδανικό προορισμό για όσους γοητεύονται από την ατμόσφαιρα των ιταλικών λιμνών, αλλά ταυτόχρονα βάζουν την ομορφιά της φύσης στο ίδιο επίπεδο με την κοσμικότητα και το αριστοκρατικό life style. Βρίσκεται στα νότια της οροσειράς των Άλπεων και «πιάνει» τις επαρχίες του Πιεμόντε και της Λομβαρδίας –από την ιταλική πλευρά της– και το καντόνι του Τιτσίνο κοντά στα ελβετικά σύνορα. Γοητευμένοι από το υπέροχο τοπίο της λίμνης, τα κουκλίστικα χωριουδάκια και φυσικά την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στον αέρα της περιοχής, μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο του Μιλάνου για την απευθείας πτήση επιστροφής στην Αθήνα. Τώρα πια είμαστε βέβαιοι πως γνωρίζουμε πολύ καλά την Κεντρική Ιταλία και πως οι πολλές όμορφες γωνιές της που απλά είχαμε ακούσει για την ύπαρξή τους, πλέον είναι απόλυτα οικείες σε μας.

Τιμοκατάλογος

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΔΙΚΛΙΝΟ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ ΠΑΙΔΙ 2-11 ΕΤΩΝ
11, 25/9 4* 995€     1345€         895€

Πτήσεις
Aegean Airlines

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ
Αθήνα – Ρώμη 08.30 09.35
Μιλάνο  –  Αθήνα 17.45 21.10

Το ταξίδι περιλαμβάνει:

 • Απευθείας πτήσεις με AEGEAN Αθήνα Ρώμη // Μιλάνο Αθήνα

 • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4*

 • Πρωινό μπουφέ καθημερινά

 • Μεταφορές, εκδρομές, περιηγήσεις όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα

 • Είσοδο στην γκαλερί Ουφίτσι στην Φλωρεντία

 • Δημοτικούς φόρους ξενοδοχείων / φιλοδωρήματα

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης και ταξιδιωτική ασφάλιση έως 75 ετών

 • Έμπειρο αρχηγό/συνοδό

 • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

Σημείωση:

H σειρά των ξεναγήσεων μπορεί να αλλάξει για την καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος χωρίς να παραληφθεί καμία από αυτές.

Απαραίτητα για το ταξίδι

Απαραίτητο διαβατήριο ή ταυτότητα τελευταίας 15ετίας σε άριστη κατάσταση

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Φόροι αεροδρομίου και επίναυλος καυσίμων 300€

 • Είσοδοι σε επισκεπτόμενα αξιοθέατα/ μουσεία εκτός εάν αναφέρονται στα προσφερόμενα

 • Προαιρετική ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστους 15€

 • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.

image_pdfimage_print