Project Description
Πανόραμα Βόρειας Ινδίας, Βαρανάσι, Καζουράχο
21/10, 07/11, 21/11
Η γοητεία ενός ταξιδιού στην Ινδία συνδέεται με την ανακάλυψη του ανθρώπινου στοιχείου. Οι Ινδοί φημίζονται για την ηρεμία και την γλυκύτητά τους. Εκείνο που με την πρώτη ματιά εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι η απουσία της ψυχρότητας και της εχθρικής ανωνυμίας που χαρακτηρίζει τα πλήθη της Δύσης. Αυτή η απέραντη υποήπειρος, η γεμάτη μυστήριο και σαγήνη, που αποτέλεσε χωνευτήρι λαών και θρησκειών, προκαλεί τα πιο έντονα και ακραία συναισθήματα στον επισκέπτη. Την Ινδία μπορεί κανείς να την λατρέψει ή να την μισήσει για πάντα. Ένα ταξίδι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο, τόσο πλούσιο σε εικόνες και συναισθήματα που είναι βέβαιον που θα χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη σας για πάντα. Μην το χάσετε!
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και αναχώρηση για το Δελχί μέσω ενδιάμεσου σταθμού.
Άφιξη στο Δελχί και άμεση μεταφορά στο ξενοδοχείο μας για παραλαβή δωματίων. Το υπόλοιπο της ημέρας ελεύθερο για ξεκούραση ή τις πρώτες μας βόλτες στην πόλη. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Ξεκούραστοι και μετά από ένα αναζωογονητικό πρωινό μεταφερόμαστε οδικώς στην υπέροχη ροζ πόλη, τη Τζαϊπούρ όπου και φτάνουμε νωρίς το απόγευμα. Η πορεία της διαδρομής, περνώντας από πόλεις και χωριά, ατελείωτα παζάρια αλλά και μεγάλους αυτοκινητόδρομους, μας γνωρίζει διαφορετικές πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της περιοχής. Η πόλη Τζαϊπούρ, είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου Ρατζαστάν στην Ινδία. Ιδρύθηκε το 1727 από τον Μαχαραγιά Τζάι Σίνγχ ΙΙ από τον οποίο πήρε το όνομα η πόλη. Ο χαρακτηρισμός της πόλης ως η Ροζ πόλη οφείλεται στο ροδαλό χρώμα που είναι βαμμένα τα κτήρια, στην παλιά περιτοιχισμένη πόλη. Σήμερα το απόγευμα θα παρακολουθήσουμε τη θρησκευτική τελετή Αάρτι, ομαδική προσευχή στο κεντρικό ινδουιστικό τέμπλο το οποίο και δεσπόζει στο ανακτορικό συγκρότημα της πόλης, Η πολυχρωμία του πλήθους, η θρησκευτική ευλάβεια και το πλήθος των ασμάτων θα μας εντυπωσιάσουν. Δείπνο και διανυκτέρευση.
“ Κε σανντααρ ντιν Χε ατζ “ “Τι υπέροχη ημέρα η σημερινή”
Πρωινό ξύπνημα και στη συνέχεια οδηγούμαστε στο Φρούριο Άμπερ, 11 χλμ. βόρεια από το κέντρο της πόλης. Χτισμένο από τον Raja Man Singh, δεσπόζει πάνω στον λόφο, εκεί όπου οι rajput πολεμιστές, εγκαθίδρυσαν την κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή του Ρατζαστάν. Ανηφορίζουμε στο κάστρο με τους ελέφαντες και αντικρίζουμε την πύλη της Ανατολής, την αίθουσα των δημοσίων ακροάσεων, των ιδιωτικών ακροάσεων, το υπέροχο sheesh mahal, και τα διαμερίσματα των γυναικών και παλλακίδων του μαχαραγιά. Κατηφορίζοντας από το Amber Fort, σταματούμε να φωτογραφήσουμε το υπέροχο Jal Mahal, παλάτι της λίμνης. Στη συνέχεια εισερχόμαστε στο συγκρότημα του παλατιού της πόλης, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Jai Singh II to 1729. Φωτογραφικό υλικό, έπιπλα εποχής, ενδύματα και προσωπικά αντικείμενα μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Το πενταόροφο κτίριο Hawa Mahal (παλάτι των ανέμων) δεσπόζει στην περιοχή. Χτίστηκε το 1799 για τις γυναίκες της βασιλικής οικογένειας με σκοπό να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην αγορά μέσα από τα μικρά παραθυράκια και να μην γίνονται ορατές. Η επίσκεψή μας στο αστεροσκοπείο Jantar Mantar, θα μας εντυπωσιάσει και θα αντιληφθούμε την προσπάθεια που κατέβαλε ο Jai Singh II να μετρήσει με ακρίβεια το χρόνο. Τελειώνουμε την ξενάγησή μας με μία βόλτα με τα παραδοσιακά ποδήλατα «ρίκσο». Το βράδυ θα παρακολουθήσουμε την φαντασμαγορική τελετή Αάρτι, στο ναό Μπίρλα. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Μετά το πρωινό, αναχωρούμε οδικώς για την Άγκρα, αφού επισκεφτούμε πρώτα το χωριό Αμπανέρι, το οποίο βρίσκεται 95 χλμ. ανατολικά της Τζαϊπούρ στην περιοχή της Dausa. Εκεί θα δούμε μία δεξαμενή νερού Chand Baori του 11ου αιώνα χτισμένη με την παραδοσιακή κλιμακωτή αρχιτεκτονική που άνθισε στη Βόρεια Ινδία. Η δεξαμενή αποτελείται από 13 επίπεδα, 3.500 σκαλοπάτια, τα οποία έδιναν τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό κατοίκων να μαζεύουν συγχρόνως νερό από τη δεξαμενή, ενώ με 30 μ. βάθος είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη της ινδικής υποηπείρου. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε 130 χλμ. ανατολικά, για να επισκεφτούμε το Φετεχπούρ Σικρί. Η πόλη ιδρύθηκε πριν από τέσσερις περίπου αιώνες, όταν ο τρίτος αυτοκράτορας της δυναστείας των Mughal, Muhhammed Jalal-ud-din Akbar, αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, σχεδιάζοντας μία πόλη εξ’ ολοκλήρου από την αρχή. Η σχεδίαση της πόλης συνοψίζει τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της εποχής των Mughal: την περσική ισλαμική αρχιτεκτονική και την ινδική παράδοση. Η ανακτορική πόλη περιλαμβάνει όλα τα στερεότυπα της εποχής εκείνης τα οποία όμως ενσωματώνουν στοιχεία από την ινδική, μουσουλμανική ακόμα και χριστιανική παράδοση με τέτοιον τρόπο ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο και αρμονικό. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει το κτιριακό συγκρότημα το οποίο αποτελούσε το θρησκευτικό κέντρο της ηγεμονικής πόλης. Όταν ο Akbar κατασκεύαζε την νέα αυτοκρατορική κατοικία, στην περιοχή ζούσε ένας Σούφι μοναχός, ο Selim με τους ακόλουθους και τους μαθητές του. Ο Akbar απέκτησε δόξα και φήμη δεν είχε όμως αποκτήσει αρσενικό απόγονο. Σύμφωνα με το θρύλο λοιπόν ζήτησε με ευλάβεια και σεβασμό το χρησμό του σοφού μοναχού και όταν κατάφερε να αποκτήσει επιτέλους απόγονο, έδωσε τίτλους και προνόμια στον μοναχό και στους απογόνους του, το όνομα Selim στον γιό του, (ο μετέπειτα τέταρτος αυτοκράτορας των Mughal, ο Jahan Gir) και έκτισε το συγκρότημα το οποίο περιλάμβανε δυο μνημειακές πύλες – εισόδους, τέμενος και πτέρυγες για την διαμονή των μοναχών. Το κτίριο όμως που εντυπωσιάζει και μαγνητίζει περισσότερο τον επισκέπτη είναι το Μαυσωλείο του Salim κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, ξύλο και φίλντισι, του οποίου την κατασκευή διέταξε ο ίδιος ο Akbar. Τέλος, συνεχίζουμε 37 χιλιόμετρα ανατολικά, στην πόλη της Άγκρα, όπου φτάνουμε αργά το απόγευμα. Δείπνο και διανυκτέρευση.
“Νάμαστε” “καλωσήλθατε”
Η σημερινή μας ξενάγηση ξεκινά με το εντυπωσιακό μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ, χτισμένο από τον Σουλτάνο Σαχ Τζαχάν, στη μνήμη της γυναίκας του Μουμτάζ Μαχάλ. Χιλιάδες τεχνίτες εργάστηκαν για 22 χρόνια ώστε να ολοκληρώσουν αυτό το υπέροχο μνημείο αγάπης. Η αρχιτεκτονική του αρτιότητα, οι καταπληκτικές εγχαράξεις με την τεχνική της pietra dura και οι ένθετες διακοσμήσεις μας εκπλήσσουν. Η πορεία μας στα βάθη των χρόνων, αυτών της μουσουλμανικής κυριαρχίας των Μουγκάλ δυναστειών στην Ινδία, συνεχίζεται με την επίσκεψή μας στο φρούριο της Άγκρα. “Σούνταρ σάμα” “υπέροχη θέα”, αναφωνούμε ανηφορίζοντας στο κάστρο, εκεί όπου δεσπόζει το εντυπωσιακό συγκρότημα παλατιών που στέγασε τους αυτοκράτορες Άκμπαρ, Τζαχανγκίρ και Σαχ Τζαχάν. Το υπέροχοκόκκινο φρούριο περιβάλλεται από διπλά τείχη με τάφρο και αποτελείται από παλάτια, κήπους και εσωτερικές αυλές δημιουργώντας μια καστροπολιτεία. Η ξενάγηση της πόλης της Άγκρα συνεχίζεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Γιαμούνα, επισκεπτόμενοι το μαυσωλείο Itmad Ud Daulah, δημιουργημένο από τη Nur Jahan, προς τιμή του πατέρα της. Το μαυσωλείο αποτελεί πρότυπο για τη δημιουργία του Ταζ Μαχάλ και σηματοδοτεί την μετάβαση από την πρώιμη στην κύρια περίοδο της ταφικής αρχιτεκτονικής των Μουγκάλ. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Μετά το πρωινό μεταφερόμαστε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκρα για να επιβιβαστούμε στο τρένο με κατεύθυνση το Τζανσί και από εκεί οδικώς για την Όρτσα, βόρεια περιοχή του κρατιδίου Madya Pradesh. Κάστρα, ινδουιστικοί ναοί, κήποι και δεξαμενές συνθέτουν μια ειδυλλιακή εικόνα μιας άλλης εποχής, αυτήν των Rajput πολεμιστών. Θα ξεναγηθούμε στο κάστρο παλάτι Jahangir Mahal, το ανάκτορο Raj Mahal και θα φωτογραφήσουμε το Sheesh Mahal, τμήμα του οποίου λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Υπέροχες τοιχογραφίες, αίθουσες υποδοχής και μεγαλοπρεπή δωμάτια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Μεταφορά οδικώς στο Καζουράχο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Τα περίφημα ερωτικά ανάγλυφα που κοσμούν τους ναούς του Καζουράχο αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελείται από 25 σήμερα σωζόμενους ναούς, από τους 84 που αριθμούσε η περιοχή την περίοδο των Chandela μεταξύ του 9ου και 11ου αιώνα. Οι ναοί του Καζουράχο, έξοχα δείγματα ινδο-άρειας αρχιτεκτονικής, χωρίζονται σε δύο ομάδες: τους δυτικούς (ταντρικοί – ινδουιστικοί) και τους ανατολικούς (Τζαινιστικοί). Αισθησιακές μορφές, περίτεχνες ακροβασίες, ερωτικές περιπτύξεις με πολλαπλές ερωτικές στάσεις μαγνητίζουν το βλέμμα του επισκέπτη σε ένα μοναδικά γαλήνιο τοπίο. Αφού ξεναγηθούμε στο χώρο, μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για την πτήση μας προς το Βαρανάσι. Το Βαρανάσι ή Μπενάρες είναι το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο των ινδουιστών. Είναι πασίγνωστη η πόλη για τα ghats, τα μεγάλα πέτρινα σκαλοπάτια στις όχθες του Γάγγη, όπου γίνονται οι αποτεφρώσεις των νεκρών. Σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση όποιος αποτεφρώνεται στο Βαρανάσι και σκορπίζεται η στάχτη του στον Γάγγη απελευθερώνεται από τον αέναο κύκλο των μετενσαρκώσεων. Με την άφιξή μας, θα απολαύσουμε μια βόλτα με παραδοσιακά δίκυκλα, ρίκσο, στο ιστορικό της κέντρο. Η μέρα μας θα κλείσει στις όχθες του Γάγγη, όπου και θα παρακολουθήσουμε τη φαντασμαγορική τελετή Αάρτι. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Στην πρωινή περιπατητική ξενάγηση στο κέντρο του Βαρανάσι, εικόνες μιας διαφορετικής πραγματικότητας μας καθηλώνουν. Πιστοί πλένονται στα βρώμικα αλλά ιερά νερά του Γάγγη, γκουρού κάνουν διαλογισμό και φτάνουν μετά από σκληρή δοκιμασία στη λύτρωση, ενώ η μυρωδιά από τα καμένα πτώματα είναι διάχυτη στον αέρα. Κοντά στην πόλη, στην περιοχή του Sarnath, o Gautama Buddha, εκφώνησε το πρώτο του κήρυγμα το 528 π.Χ. και “έθεσε σε κίνηση τον τροχό του Dharma”. Γι’ αυτό το λόγο η περιοχή θεωρείται ένα από τα τέσσερα ιερά σημεία προσκυνήματος των βουδιστών. Αφού ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο, όπου δεσπόζει η μεγάλη στούπα, θα μεταβούμε στο αρχαιολογικό μουσείο για να θαυμάσουμε, ανάμεσα στα άλλα εκθέματά του το πιο διάσημο, την περίφημη Στήλη του Ashoka. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για την πτήση μας προς το Δελχί. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Λέγοντας : “Σουπραμπχάτ” – “καλημέρα σας” θα ξεκινήσουμε τη σημερινή μας ξενάγηση, αφιερωμένη στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το παλαιό και νέο Δελχί. Δύο συνεχόμενες γεωγραφικά πόλεις, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους Μια πόλη μοναδική, που κουβαλά την ιστορία χιλιάδων ετών, κοιτίδα θρησκευτικών δογμάτων, φιλοσοφικών στοχασμών, μια πόλη γεμάτη χρώματα και αρώματα, μοναδική και απλά υπέροχη. Στο παλαιό Δελχί οι εικόνες διαδέχονται η μια την άλλη. Αδιάβατοι δρόμοι με ένα πολύχρωμο πλήθος να κυκλοφορεί ανάμεσα σε αυτοκίνητα, ρίκσο, αγελάδες, ποδήλατα και ατελείωτα κορναρίσματα. Κάπου ανάμεσά τους και εμείς, να κάνουμε βόλτα στο chandni chowk, την αγορά της πόλης, εντυπωσιασμένοι από το πολύβουο μελίσσι γύρω μας. Συνεχίζουμε για το μεγάλο Τζαμί, έδρα της μουσουλμανικής κοινότητας, κατασκευασμένο από κόκκινο ψαμμίτη και λευκό μάρμαρο, το οποίο δεσπόζει στον λόφο της περιοχής και ξεχωρίζει για το μέγεθός του καθώς μπορεί να φιλοξενήσει έως και 25.000 άτομα. Θα περάσουμε από το Κόκκινο Φρούριο, όπου πρωταγωνιστεί η Πύλη της Λαχόρης. Εκεί στις 15/08/1947 υψώθηκε η σημαία της ανεξάρτητης Ινδίας και κάθε χρόνο την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός της χώρας εκφωνεί τον καθιερωμένο λόγο. Απέναντι από το παλαιό Δημαρχείο, δεσπόζει ο ναός των Σιχ, της μονοθειστικής θρησκείας που ξεκίνησε τον 15ο αιώνα με επιρροές κυρίως από τον Ινδουισμό και το Ισλάμ. Συνεχίζουμε για το Νέο Δελχί, σε απόσταση 8 χλμ. νότια από την παλιά πρωτεύουσα της Ινδίας. Αν και η απόφαση της ίδρυσης της νέας αυτής πόλης ανάγεται στο 1912, η ανέγερσή της ολοκληρώθηκε το 1929. Το Νέο Δελχί είναι μια ωραία πόλη με φαρδείς δρόμους και μεγάλες πλατείες, όπου τα μεγαλοπρεπή κυβερνητικά κτίρια διαδέχονται τα ιδιωτικά μέγαρα Ινδών μεγιστάνων που έχουν μεταφέρει τις έδρες των επιχειρήσεών τους εκεί. Εντυπωσιαζόμαστε από το Προεδρικό Μέγαρο, το Κοινοβούλιο, τις λεωφόρους των Πρεσβειών, και την Πύλη της Ινδίας, χτισμένη προς τιμήν των Ινδών στρατιωτών που έπεσαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο, όπου δεσπόζει ο μιναρές Κουτούμπ, και θα επισκεφτούμε τον τύμβο του Χουμαγιούν, του 2ου στη σειρά ηγέτη της δυναστείας των Μουγκάλ. Ολοκληρώνουμε τη ξενάγησή μας, επισκεπτόμενοι το Rajghat, σημείο όπου καίει η άσβεστη φλόγα στην μνήμη του Μαχάτμα Γκάντι. “Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει”, θρυλική έκφραση του Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) η διδασκαλία του οποίου επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καθιερωθεί σαν ένα από τα παγκόσμια σύμβολα του 20ού αιώνα. Δείπνο και διανυκτέρευση. “σουμπ ρατρι“ “καληνύχτα σας”
Πρωινό και μεταφορά στο διεθνές αεροδρόμιο Ίντιρα Γκάντι, για την πτήση της επιστροφής, μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Ευχή και προσδοκία μας “να ξανάρθουμε”!
Το ταξίδι περιλαμβάνει:
Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης
Διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία 5* με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές που αρμόζουν για άνετη και ασφαλή διαμονή σε χώρες όπως η Ινδία. Τα δείπνα μας είναι μέσα στα ξενοδοχεία προστατεύοντας τον ταξιδιώτη
Άμεση παραλαβή των δωματίων κατά την άφιξη
Η διαδρομή από Βαρανάσι – Καζουράχο γίνεται αεροπορικώς,εξασφαλίζοντας άνεση στο ταξίδι
Επίσκεψη ενός από τα επιβλητικότερα μνημεία της περιοχής της Τζαϊπούρ, το κεχριμπαρένιο κάστρο «Αμπέρ Φορτ» έδρα του «γενάρχη» Τζάι Σινχ που έδωσε το όνομά του στην πόλη
Επίσκεψη στην αίθουσα Sheesh Mahal (αίθουσα των κατόπτρων), στο καινούργιο Παλάτι της Πόλης «Σίτι Πάλας», το μεγαλύτερο υπαίθριο αστεροσκοπείο στην Ασία,Ζαντάρ Μαντάρ και φυσικά το πασίγνωστο και πολυφωτογραφημένο «Χαβά Μαχάλ».
Παρακολούθηση τελετής «Αάρτι» στην Τζαϊπούρ
Ξενάγηση στο εντυπωσιακό Μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ, στο Φρούριο της Άγκρα και επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Ιτιμάντ Ουντ Ντάουλα
Επίσκεψη στο Φατεχπούρ Σικρί και στο χωριό Αμπανέρι όπου θα έχουμε την ευκαιρία να φωτογραφήσουμε ένα υπέροχο «Μπαολί», δηλαδή μία δεξαμενή νερού χτισμένη με την παραδοσιακή κλιμακωτή αρχιτεκτονική που άνθισε στη Βόρεια Ινδία
Επίσκεψη στην Όρτσα και στο παλάτι της
Εκτενής ξενάγηση στους υπέροχους ναούς του Καζουράχο
Βόλτα με ρίκσο στο Βαρανάσι και παρακολούθηση της βραδινής φαντασμαγορικής τελετής Αάρτι
Ξενάγησή στον αρχαιολογικό χώρο του βουδιστικού Σαρνάθ και στο μουσείο του
Ενδελεχής ξενάγηση στο Δελχί. Θα δούμε την περίφημη Πύλη της Ινδίας, το Κοινοβούλιο και φυσικά το Ραζγκάτ, το μέρος όπου έγινε η καύση της σορού του Μαχάτμα Γκάντι. Συνεχίζουμε με την επιβλητική Σαχτζαχανμπάντ, με το Κόκκινο Φρούριο, έδρα κάποτε των Μουγκάλ Αυτοκρατόρων, το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο τζαμί της Ινδίας το διάσημο Τζαμά Μασίντ (Τζαμί της Παρασκευής) και φυσικά το υπέροχο Μαυσωλείο του Αυτοκράτορα Χουμαγιούν
Έμπειρος Αρχηγός – Συνοδός, γνώστης της ινδικής κουλτούρας
Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες
Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
Δωρεάν ταξιδιωτική ασφάλεια, με καλύψεις και για Covid – 19
Σημείωση:
Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.
Δεν περιλαμβάνονται:
Φόροι αεροδρομίων/είσοδοι 790€
Βίζα εισόδου στη χώρα περίπου 25€
Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο
Απαραίτητα για το ταξίδι
Απαραίτητο διαβατήριο με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημέρα εξόδου από τη χώρα και δύο (2) τουλάχιστον κενές σελίδες, σκαναρισμένο αρχείο του διαβατηρίου σας (μορφή PDF 10-300 KB) και μία σκαναρισμένη έγχρωμη φωτογραφία (μορφή JPEG 10 KB-1 MB διαστάσεων 350Χ350 pixels) σε άσπρο φόντο.