1

Λίγα λόγια για τη μοναδική εμπειρία από την ταξιδιώτισσα Λεώνη Ευαγγελάτου-Δάλλα:

Ας δώσουμε πρώτα μια συνοπτική εικόνα: Βανκούβερ, Εσωτερικό Πέρασμα Αλάσκας με κρουαζιερόπλοιο και σταθμούς σε μικρές πόλεις, πάρκο και όρος Ντενάλι, Σιάτλ.

Ας αρχίσουμε από την Φύση που συναντήσαμε

Σε όλο το ταξίδι απολαύσαμε δάση απέραντα, με κωνοφόρα δέντρα και σημύδες, σε πυκνούς σχηματισμούς. Δυστυχώς είδαμε και εκτάσεις, όπου ακόμη κάπνιζαν, από τις φωτιές. Το φετινό καλοκαίρι ήταν ασυνήθιστα ζεστό, όλοι ήταν σε επιφυλακή, άνθρωποι και μηχανήματα.

Καφέ αρκούδες, φαλακροί αετοί, φάλαινες, θαλάσσιοι ελέφαντες και πολλά άλλα ζώα κυκλοφορούσαν σε προστατευμένες περιοχές. Ο σολωμός όμως κυριαρχούσε παντού, όλων των ειδών και μεγεθών.

Το πάρκο Ντενάλι και το ομώνυμο γρανιτένιο όρος μας χάρισαν μοναδικές ώρες. Το θέαμα από το μικρό αεροπλάνο ήταν από τις κορυφαίες ώρες του ταξιδιού, βοήθησε και η ηλιοφάνεια, μαζί με τον έμπειρο πιλότο. Η σιωπηλή παρατήρηση «πρόσωπο με πρόσωπο» του «Ψηλού» (6.194μ) μας καθήλωσε και οι φωτογραφίες προσπαθούσαν να αγγίξουν το δέος της εικόνας.

Βέβαια, το απολαυστικότερο θέαμα ήταν οι παγετώνες, κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας και στο Ντενάλι. Λίμνες και ποτάμια από λιώσιμο παγετώνων. Το πλησίασμα του Hubbard είναι εικόνα και εμπειρία που καταγράφεται στο μυαλό. Είχαμε την τύχη ο καπετάνιος (και οι ανώτεροι) να είναι Έλληνες. Για ώρες πλευρίζαμε τον παγετώνα, σε κοντινή απόσταση, θαυμάζοντας τα χρώματα και την λάμψη του πάγου, τις πτυχώσεις του, τον απόκοσμο ήχο από τα αποσπώμενα κομμάτια του.

Ας συνεχίσουμε με τις μικρές πόλεις στο Εσωτερικό Πέρασμα (κρουαζιέρα)

Κέτσικαν, Τζούνο (πρωτεύουσα της Αλάσκας), Icy straight point, Skagway ήταν 4 σταθμοί κατά την διάρκεια της κρουαζιέρας. Οι μικρές αυτές πόλεις είναι ονομαστές για το ψάρεμα του σολομού και παλιότερα εδώ εκδηλώθηκε ο πυρετός του χρυσού. Τοποθετημένες σε καλά προστατευόμενα λιμάνια, ανακαινισμένες για τους τουρίστες, με μικρό πληθυσμό τον χειμώνα, μας θύμισαν σκηνικά από ταινίες με τα σαλούν και το ταχυδρομείο τους. Τον χειμώνα η συγκοινωνία γίνεται κυρίως με πλοία και μικρά ιδιόκτητα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα είναι σχεδόν άχρηστα.

…και πάμε στις πόλεις Βανκούβερ και Σιάτλ

Άνετες Βορειο-Αμερικανικές πόλεις, στο ίδιο κόλπο κτισμένες, με μεγάλα εμπορικά λιμάνια. Το Σιάτλ, με το μεγάλο πανεπιστήμιο, την έδρα του Amazon και της Microsoft αναπτύσσεται ραγδαία, αν και το κλίμα είναι δύσκολο.

Μερικές προσωπικές εντυπώσεις και όχι μόνον

Το ταξίδι ήταν άριστα οργανωμένο, μέχρι τις μικρές λεπτομέρειες, αν και περιελάμβανε αεροπλάνα με ανταποκρίσεις πτήσεων, κρουαζιερόπλοιο, πούλμαν μεταξύ Άκνοραζ και Ντενάλι, μοναδικό διώροφο, παραδοσιακό τραίνο για την αντίστροφη διαδρομή (The Wilderness Express), πέρασμα με το παλιό τραίνο των χρυσωρύχων από το White Pass, μεταφορές από και προς σε σταθμούς, μικρά αεροπλάνα, τουριστικά λεωφορεία στις πόλεις, φέρι μποτ (Βανκούβερ-Βικτώρια), μικρό πλοίο στο Σιάτλ. Οι επιλογές για τις επί πλέον τοπικές εκδρομές ήταν στις διαθέσεις-μας και ανάλογες με το βαλάντιό-μας. Θα μπορούσε κάποιος να επιλέξει ψάρεμα σολομού και άλλων ψαριών, καγιάκ, περπάτημα, αναρρίχηση κα, όλα σωστά δοσμένα από τα τοπικά γραφεία.

Στο κρουαζιερόπλοιο το φαγητό άφθονο, η διασκέδαση καθημερινή, για να ικανοποιούνται οι, 40 εθνικοτήτων, επιβάτες.

Είμαστε τυχεροί γιατί η θερμοκρασία κυμαινόταν μεταξύ 20 και 28 βαθμούς, δεν είχαμε βροχή, εκτός από μια μέρα.

Με το ταξίδι αυτό απόκτησα εικόνα της περιοχής της Αλάσκας στο Εσωτερικό Πέρασμα, της 49ης Πολιτείας των ΗΠΑ, μιας δύσκολης μεριάς της γης, που λόγω του πλούτου-της κατακτήθηκε και κατοικήθηκε από εποίκους εδώ και 100 χρόνια. Μην περιμένει κάποιος να δει πολλούς από τους παλαιούς κατοίκους, από τις φυλές των Ινδιάνων, ούτε μουσεία με αρχαία αντικείμενα, ούτε πολλά για τον τρόπο ζωής ή τοπικές παραδόσεις. Η Φύση, οι παντός είδους δραστηριότητες, οι δυσκολίες του κλίματος, η προσπάθεια απόκτησης πλούτου υπερβαίνοντας τα τεράστια εμπόδια, οι αμέτρητοι θάνατοι που την ακολούθησαν, η δύναμη της ανθρώπινης φύσης, οι καταστροφικοί σεισμοί, η ρύπανση από πετρέλαιο της θάλασσας συνοψίζουν τις εντυπώσεις από την αμερικανική πολιτεία της Αλάσκας.

Παλαιότερα οι Ρώσοι γουνέμποροι, αργότερα οι δυτικοί χρυσοθήρες, τώρα οι πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και αερίου κάνουν την πολιτεία πολύτιμη για τις ΗΠΑ, που έδωσαν στους Ρώσους 5 δολάρια ανά 10 στρέμματα, για να την αγοράσουν από αυτούς.

Για μας τους Έλληνες το ταξίδι αυτό προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, σε μέρη που τα έχουμε απλώς ακούσει ή τα έχουμε δει σε ταινίες. Απολαύστε το! Αξίζει από όλες τις απόψεις!

Λεώνη Ευαγγελάτου-Δάλλα

Και μερικές ακόμη φωτογραφίες, που είναι ίχνη από τα περάσματά μας, στην ανεπανάληπτη εκδρομή!

Το πλήρες πρόγραμμα

ΗΜΕΡΑ 1η: Αθήνα – Βανκούβερ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το Βανκούβερ, στην δυτική ακτή του Καναδά, στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Υπόλοιπη μέρα ελεύθερη για ξεκούραση ή μια χαλαρή βόλτα στην πόλη. Διανυκτέρευση.

ΗΜΕΡΑ 2η: Βανκούβερ
Ολοήμερη ξενάγηση στις ομορφιές και τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος του Βανκούβερ και της ευρύτερης περιοχής. Η πανέμορφη πόλη, βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό και είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά. Γεμάτη με λίμνες, δάση, ποτάμια και βουνά αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους φυσιολάτρες και όχι μόνο. Μια από τις πιο όμορφες περιοχές του κόσμου, με πανύψηλα καταπράσινα δέντρα και κτίρια βικτωριανής εποχής που εναλλάσσονται όμορφα με τους μοντέρνους ουρανοξύστες. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

ΗΜΕΡΑ 3η: Βανκούβερ (Ελεύθερη μέρα)
Περιπλανηθείτε στην πόλη ή κάντε μια εκδρομή στη Βικτώρια, την πρωτεύουσα της Βρετανικής Κολομβίας – περισσότερο … Αγγλική και από την Αγγλία! Βρίσκεται στο νησί Βανκούβερ, σε μια υπέροχη τοποθεσία πάνω σε ένα υπέροχο φυσικό λιμάνι, το κλίμα της θεωρείται μεσογειακό, ο ρυθμός της ζωής είναι πιο αργός και το κέντρο της είναι όμορφο, με πολλά λουλούδια, πάρκα και διαδρομές για ποδήλατα. Επιστροφή στο Βανκούβερ αργά το απόγευμα.

ΗΜΕΡΑ 4η: Βανκούβερ – Επιβίβαση στο κρουαζιερόπλοιο Celebrity Millennium
Ελεύθερο το πρωινό, για μία τελευταία βόλτα στην πόλη. Προς το μεσημέρι μεταφορά στην προβλήτα για την επιβίβαση στο κρουαζιερόπλοιο Celebrity Millennium.

ΗΜΕΡΑ 5η: Εσωτερικό Πέρασμα
Πλεύση στο ξακουστό «εσωτερικό πέρασμα». Ένα προστατευμένο πέρασμα στη νοτιοανατολική Αλάσκα με αφθονία άγριας ζωής. Σε αυτόν τον περίπλοκο λαβύρινθο από φιορδ, κολπίσκους και καταπράσινα νησιά βρίσκουν καταφύγιο, όρκες, φαλακροί αετοί, αρκούδες, puffins, θαλάσσιες ενυδρίδες και πολλά άλλα. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οι πολλές ώρες φυσικού φωτός επιτρέπουν άφθονες ευκαιρίες φωτογράφισης. Αν είστε τυχεροί, θα διασταυρωθείτε με φάλαινες 40 τόνων που εκτοξεύονται στον αέρα, σχεδόν ολόκληρες πάνω από το νερό.

ΗΜΕΡΑ 6η: Εν Πλω (προαιρετική εκδρομή στο Κετσικάν)
Άφιξη στο Κετσικάν. Γνωστή παγκοσμίως και ως «πρωτεύουσα του σολωμού». Το πλοίο παραμένει δεμένο στην αποβάθρα από τις 07:00 έως τις 15:00. Εδώ βρίσκονται οι απόγονοι των ινδικών Tlingit, οι οποίοι έχουν σκαλίσει τη μεγαλύτερη συλλογή από ξύλινα τοτέμ στον κόσμο. Η επιλογή μας είναι η περιήγησή μας και η καλλιτεχνική περιπέτεια στο Herring Cove, όπου έχουμε την ευκαιρία να δούμε μαύρες αρκούδες στο φυσικό τους περιβάλλον και τη διαδρομή των σολομών της Θάλασσας, καθώς και άλλων άγριων ζώων. Πανέμορφα μονοπάτια μέσα στο πυκνό δάσος θα μας οδηγήσουν σε μια όμορφη πεζοπορία, με στάσεις σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος με εντυπωσιακή θέα. Θα συνεχίσουμε στο κέντρο προστασίας της άγριας ζωής για να δούμε τους φαλακρούς αετούς από κοντά. Τέλος, μια επίσκεψη στο κέντρο με ξυλογλυπτά τοτέμ από κέδρο. Υπόλοιπη ημέρα ελεύθερη για περιήγηση στη μικρή πόλη.

ΗΜΕΡΑ 7η: Εν Πλω (προαιρετική εκδρομή Icy Straight Point)
Το πλοίο δένει στην αποβάθρα από τις 10:00 μέχρι τις 20:00. Για χιλιάδες χρόνια, οι Ινδοί Tlingit κατοικούσαν εδώ και ακόμα και σήμερα  το θεωρούν σπίτι τους. Το Icy Strait Point, βρίσκεται κοντά στην πόλη Hoonah και προσφέρει στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να δουν την άγρια φύση, όπως φάλαινες, όρκες, αετούς και καφέ αρκούδες, ή να εξερευνήσουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Προαιρετικά, πραγματοποιείται μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή κατά μήκος του φημισμένου “Trail of the Bears” στην κοιλάδα Spaaski. Εκτός από την άγρια ζωή μαθαίνουμε επίσης για την κοινότητα Tlingit και τη βαθιά σύνδεση τους με την άγρια φύση. Αυτό το μέρος φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό της παράκτιας καφέ αρκούδας της Αλάσκας. Εκτός από αυτά τα μεγαλοπρεπή πλάσματα, υπάρχουν ελάφια, αετοί, λύκοι και κάστορες.

ΗΜΕΡΑ 8η: Εν Πλω (προαιρετική εξόρμηση)
Το πλοίο παραμένει δεμένο στην αποβάθρα από τις 9:30 έως τις 21:30, ώστε να απολαύσουμε τα δύο πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Αλάσκας, τους παγετώνες και την άγρια ​​φύση, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή. Ξεκινάμε με μια πανοραμική οδική διαδρομή μέσω της κοιλάδας του Mendenhall μέχρι το κόλπο Auke, και επιβιβαζόμαστε σε καταμαράν για να αναζητήσουμε κεράσια ανάμεσα στα νησάκια του Stephen’s Passage. Θα δούμε τις παγκόσμια φημισμένες φάλαινες Humpback. Επίσης, θαλασσοπούλια, φώκιες, αετούς, θαλάσσια λιοντάρια και άλλα άγρια ​​ζώα. Στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε τον παγετώνα Mendenhall και ενημερωνόμαστε  από εμπειρογνώμονες της δασικής υπηρεσίας στο Visitor Center του Mendenhall.

ΗΜΕΡΑ 9η: Εν Πλω (επιλεκτική εκδρομή Skagway – White Pass Trail)
Το πλοίο παραμένει δεμένο στην αποβάθρα από τις 7:00 έως τις 16:00. Η υπέροχη και ρομαντική περίοδος του πυρετού του χρυσού ζει στο πανέμορφο κέντρο του Skagway των ανακαινισμένων κτιρίων του 19ου αιώνα και του ιστορικού σιδηροδρόμου. Αυτή η μικρή πόλη είδε τυχοδιώκτες και ονειροπόλους να περπατούν στα δρόμο της αναζητώντας την εύκολη πλούτη. Εξερευνούμε την ιστορική διαδρομή του Λευκού Περάσματος του 1898, ανεβαίνοντας στα βουνά με το γραφικό τραίνο, ακολουθώντας την ίδια πορεία που ακολουθούσαν οι ανθρακωρύχοι περισσότερο από ένα αιώνα πριν. Επιστρέφουμε από τον αυτοκινητόδρομο Klondike με στάσεις στα ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος στο Κλοντάικ. Υπόλοιπη ημέρα ελεύθερη για περιήγηση στην μικρή πόλη.

ΗΜΕΡΑ 10η: Εν Πλω (προαιρετική εκδρομή Παγετώνας Χάμπαρντ)
Ο παγετώνας Hubbard βρίσκεται περίπου 30 μίλια βόρεια από την ακτή του Yakutat και είναι ένα από τα πιο συναρπαστικούς φυσικούς θησαυρούς της Αλάσκας. Απολαμβάνουμε τις απίστευτες εικόνες του παγετώνα από κάθε γωνία του πλοίου. Ονοματοδοτήθηκε από τον Gardiner Hubbard, τον ιδρυτή και πρόεδρο της National Geographic Society. Είναι από τους μεγαλύτερους παγετώνες του κόσμου, με πλάτος 7 μιλίων, μήκος 76 μιλίων και ύψος 30 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος «ρωσικός πάγος» στη Βόρεια Αμερική. Δημιουργήθηκε περίπου 400 χρόνια πριν από τις χιονοπτώσεις στις πλαγιές του Όρους Logan. Ενώ οι περισσότεροι από τους παγετώνες του κόσμου υποχωρούν, ο Χάμπαρντ συνεχίζει να πυκνώνει όλα αυτά τα χρόνια και κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπλοκάρει το πέρασμα Russell Fjord. Ισχυρά ρεύματα, παγόβουνα και τεράστιες ποσότητες πάγου που καταρρέουν στον κόλπο, μέσα στον ομιχλώδη, παγωμένο αέρα του κόλπου της Αλάσκας.

Ημέρα 11η: Εν Πλω (Άφιξη στο Seward – Οδική διαδρομή Εθνικό Πάρκο Ντενάλι)
Βρίσκεται στο άκρο της χερσονήσου Κένεϊ και ανάμεσα στις ομώνυμες βουνές που καλύπτονται από τον σχηματισμό των παγετώνων που διασχίζει τη νοτιοανατολική πίσω πλευρά του Αλάσκας. Μια μικρή, κομψή, ρουστίκ και όμορφη πόλη. Η άγρια ​​φύση περιβάλλεται από θαλάσσια πτηνά, αμέτρητα νησιά, υγροτόπους και εκπληκτικές εικόνες. Μετά την αποβίβαση από το κρουαζιερόπλοιο, επιβίβαση σε λεωφορείο, για μια οδική διαδρομή μέχρι το Εθνικό Πάρκο Ντενάλι. Η μαγευτική φύση της Αλάσκας απλώνεται μπροστά μας. Άφιξη στο Denali αργά το απόγευμα. Διανυκτέρευση σε κατάλυμα κοντά στην είσοδο του πάρκου Denali.

ΗΜΕΡΑ 12η: Ολοήμερη Ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι
Πρωινή μεταφορά 55 μίλια μέσα στα καλύτερα μέρη του πάρκου για να θαυμάσουμε την μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου. Μέσα στην παρθένα άγρια ​​φύση του πάρκου βρίσκουν καταφύγιο ένα πλήθος από άγρια ​​ζώα, όπως τα αρκουδάκια, καριμπού, άλκη, ελάφια. Στη συνέχεια θα δούμε τον επιβλητικό βουνό Denali με την κορυφή να αγγίζει σχεδόν τα 6.000μ. Διανυκτέρευση σε κατάλυμα κοντά στην είσοδο του πάρκου Denali.

ΗΜΕΡΑ 13η: Εθνικό Πάρκο Denali – Ανκορέϊτζ
Πρωινό ελεύθερο για ξεκούραση ή περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή. Το μεσημέρι, αναχώρηση για το Ανκορέϊτζ με τρένο. Η εκπληκτική θέα της ενδοχώρας της Αλάσκας μέσα από το τρένο περιλαμβάνει τη λίμνη Summit, το Hurricane Gulch και, αν η ορατότητα είναι καλή και ο ουρανός καθαρός, την κορυφή του Denali, McKinley. Άφιξη στο Ανκορέϊτζ . Μεταφορά και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

ΗΜΕΡΑ 14η: Ανκορέϊτζ – Σιάτλ
Επισκεπτόμαστε τα σημαντικότερα ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος του Ανκορέϊτζ, όπως το «Πάρκο των Σεισμών» και τη Λίμνη Hood – την πιο πολυσύχναστη ιδιωτική βάση υδροπλάνων στον κόσμο, το θεαματικό κέντρο φυσικής κληρονομιάς της Αλάσκας για να μάθουμε από κοντά για την πλούσια κληρονομιά των 11 μεγάλων πολιτιστικών ομάδων που αντιπροσωπεύουν τις πέντε περιοχές της Αλάσκας. Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για το Σιάτλ. Μεταφορά στο ξενοδοχείο.

ΗΜΕΡΑ 15η: Σιάτλ (Πανοραμική ξενάγηση πόλης)
Ξενάγηση στην πόλη του Σιάτλ, στο πλωτό σπίτι της διάσημης ταινίας “άγρυπνοι στο Σιάτλ”, στο εντυπωσιακά όμορφο παραλιακό κομμάτι του με τους πανύψηλους ουρανοξύστες να ατενίζουν τον Ειρηνικό, καθώς και την πλατεία Πάϊονιρ που αποτελεί το ιστορικό κέντρο του Σιάτλ αλλά και ταυτόχρονα το κέντρο διασκέδασης της.

ΗΜΕΡΑ 16η: Σιάτλ
Ελεύθερη μέρα. Δυνατότητα επίσκεψης της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης – με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με τα γυάλινα πλέγματα, τα ασυνήθιστα σχήματα και τη «σπείρα των βιβλίων», μια ελικοειδή δομή που εκτείνεται σε τέσσερις ορόφους. Περιπλάνηση στην υπαίθριο αγορά Πάικς Πλέις για να δούμε τααυθεντικά Στρμπαρκς και τους ψαράδες να παίζουν το αγαπημένο τους «ψαράδες βόλεϊ». Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται το μουσείο Γκάρντεν Εντ Γκλά, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα πολύχρωμα και κομψά έργα του καλλιτέχνη Ντέιλ Τσιχουλι. Ανέβασμα στην κορυφή του παρατηρητηρίου Space Needle για την απόλαυση της πανοραμική θέας των γύρω οροσειρών και του ποταμού Πιτζτζέτ.

ΗΜΕΡΑ 17η: Σιάτλ – Φρανκφούρτη
Μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής, μέσω Φρανκφούρτης, για την Αθήνα.

ΗΜΕΡΑ 18η: Φρανκφούρτη – Αθήνα
Πρωί στη Φρανκφούρτη και άμεση ανταπόκριση για την Αθήνα.